In deze workshop gebeurt iets bijzonders. Namelijk: kort na binnenkomst vergeten we alles wat we weten over onszelf: wie we zijn, waar we vandaan komen, zelfs onze eigen naam… We scharen ons achter de ‘Sluier der Onwetendheid’. Waarom? Om vanaf daar een spel te spelen dat ons laat ontdekken wat voor wereld we zouden ontwerpen als we allemaal écht gelijk zouden zijn. Niet alleen aan elkaar, maar ook aan alle andere levensvormen op de aarde. Hoe zouden we een dergelijke ‘Earth Democracy’ vormgeven? En zou jij daarin beter of slechter af zijn?
Waarom zou je meedoen?
Deze workshop is geestverruimend. Door het collectieve experiment van de Sluier ontdekken we spelenderwijs welke basale aannamens we hebben en hoe die ons wereldbeeld bepalen. Vervolgens experimenteren we met andere aannamens en onderzoeken we welk wereldbeeld daaruit voortvloeit. Door die inzichten in de relativiteit van je eigen wereldbeeld krijg je meer keuzevrijheid in het bepalen van hoe jij kijkt naar en dus handelt in de wereld van vandaag.
Vanwaar die Sluier?
De ‘Sluier der Onwetendheid’ is bedacht door John Rawls – een van de grote filosofen van de 20ste eeuw. In deze workshop maken we een interactief spel van zijn gedachtegoed, en gaan we bovendien wat verder dan hij. Waar Rawls’ mijmeringen bleven draaien om mensen alleen, updaten we zijn experiment naar de 21ste eeuw. We proberen uit wat er gebeurt als de bomen, dieren en rivieren ook wat te zeggen hebben in het ontwerp van een nieuwe orde in de wereld.
Wat gaan we doen?
Nadat we vergeten zijn wie we zijn, krijgen we allemaal een nieuwe identiteit toebedeeld. Misschien word je een arme sloeber uit Malawi, of juist een rijke zakenman in Hongkong. Maar wellicht wordt je wel een tijger op Sumatra of blijk je het Amazonegebied te zijn.
Hoe verdelen we de Aarde? Hoe gaan we besluiten maken? Hoe zorgen we dat iedereen heeft wat nodig is? En welke rechten en/of plichten hebben we eigenlijk – en heeft een tijger in deze context ook rechten en plichten?
De sleutel van het spel is natuurlijk de Sluier. Hoewel we allemaal weten welke identiteiten er zijn in de groep, mogen we pas aan het einde van het spel kijken wie we zelf zijn. En dan pas kan je zien hoe de nieuwe wereld voor de aan jou toegekende identiteit uitpakt. Om ervoor te zorgen dat je aan het einde goed bedeeld bent, moet je er tijdens het spel dus voor zorgen dat het voor ieder wezen in de groep goed uitpakt – want wie weet ben je het zelf wel.
Tot slot halen we de sluier weer weg, en mag je jezelf in de wereld plaatsen die we net gemaakt hebben samen. Pakt die ook voor jou goed uit?
Vergeet je je niet aan te melden?
Gegeven door: Merel Meessen
Merel heeft haar MA Internationale Betrekkingen behaald aan de UvA en houdt zich sindsdien bezig met transities naar duurzaamheid – in de meest brede zin van het woord. Ze is onder andere werkzaam voor de Global Ecovillage Network, voor een initiatief om rechten toe te kennen aan de natuur, en houdt zich bezig met ‘wholistic governance’: besturingsvormen die redeneren vanuit het belang van het gehele levenssysteem, in plaats van enkel vanuit een deel.
Praktische info
Tijd: Woensdag 8 april, open vanaf 19:30, start 20:00.
Locatie: Knowmads Greenhouse, Ferdinand Huyckstraat 64, Amsterdam
Taal: Nederlands / Engels wanneer gewenst.
Contributie: €5 per workshop. Of €25 om naar alle workshops in 2 maanden te gaan. Hiermee delen alle bezoekers samen de locatiekosten