Contact is best een moeilijk ding. Het lijkt soms uiterst moeilijk te zijn met de mensen die het meest dichtbij je staan, en als van een leien dakje te gaan met mensen die je net hebt ontmoet.
“Na een paar uur gewacht te hebben op een tankstation ergens tussen Ljubljana en Zagreb, ging ik mee met de Servische vrachtwagenchauffeur. We rookten sigaretten in zijn kabine. Schrijvend en tekenend op een wiebelend stuur (dat verbazingwekkend weinig uitwerking leek te hebben) en in bar slecht Engels, legde hij mij uit hoe zijn leven was geweest tijdens de oorlog. We vonden elkaar aardig en deden ons uiterste best om elkaar te begrijpen. Ik geloof dat het deels is gelukt, maar misschien hadden we vooral echt contact.”
Maar is dat zo, of was het gewoon heel fijn dat hij me meenam na zoveel uur, zonder me te verkrachten? Waarom voelde dit “echter” aan dan ander contact? Als je zo weinig taal nodig hebt om contact te maken, wat heb je dan wel nodig? Waarom is het soms zo moeilijk om contact te maken? Wat houdt je tegen? Is het gevaarlijk? Heb je iets te verliezen?
In een socratisch gesprek doe je onderzoek naar thema’s als contact. Het onderzoek vindt plaats door te rade te gaan bij ervaringen van onszelf. Onderzoek begint door een goede vraag te stellen waar iedereen eigenlijk wel mee zit. Je gaat na, bij jezelf, wanneer deze vraag speelde.
De meest betekenisvolle ervaring willen we graag helemaal uitpluizen. Wat deed je, voelde je, dacht je, en waarom? Het eindigt met meer inzicht op het thema, en hoe je daar zelf in staat. Je hebt het waarom van je ervaring achterhaald. Je hebt jezelf, en anderen jouw, beter leren kennen.
Huiswerk volgt!
Je hosts Annelin en Maud
Wij zijn Annelin Henkes en Maud Dahmen en zijn socratisch gespreksvoerders. Annelin doet dat in haar werk als organisatie adviseur, Maud overal en nergens, maar vooral 1 op 1 in haar praktijk tot filosofisch zelf onderzoek ‘Het zwevende been’. Graag voeren we de 23e er een met jullie!
Praktische info
Tijd: Maandag 23 november, open vanaf 19:30, start workshop 20:00.
Locatie: De Kargadoor, Oudegracht 36, Utrecht
Taal: Nederlands
Maximaal aantal deelnemers: 14
Contributie: €5 per workshop. Of €25 om naar alle workshops in 2 maanden te gaan. Hiermee delen alle bezoekers samen de locatiekosten.